آشنایی با زراعت گیاه دارویی بابونه

مقدمه: بابونه با نام‌علمی Matricaria Chamomilla گیاهی از تیره کاسنی( مرکبات) است. ارتفاع این گیاه بین ۳۰ تا ۷۰ سانتیمتر متغیر بوده گل­ها از دو نوع گلچه زبانه­ای و لوله­ای تشکیل شده­اند و در انتهای ساقه مشاهده می‌شوند. گلچه­های کناری زبانه­ای  و به رنگ سفید که تعداد آنها بین ۱۲ تا ۱۸ عدد در هر گل متفاوت است. این گلچه­ها از نظر جنسی ماده هستند. گلچه­های میانی نهنج لوله­ای و به رنگ زرد دیده می­شوند. این گلچه­ها از نظر جنسی نر ماده(دوجنسی) بوده که پس از باز شدن، استوانه­ای شکل می­شوند.

شرایط محیطی: بابونه از گیاهان مناطق معتدله و دارای نیازهای حرارتی متوسط است. جوانه ­زنی در دمای ۶ الی ۷ درجه سانتیگراد آغاز می­شود ولی دمای اپتیمم برای جوانه­ زنی ۲۰ تا  ۲۵ درجه سانتیگراد است. بابونه در هر خاکی می­روید ولی خاک­های سبک شنی همراه با ترکیبات آهکی، بستر مناسبی برای کاشت این گیاه است. اسیدیته(pH) مناسب خاک برای بابونه بین ۶ تا ۸  می‌باشد.

تکثیر و کاشت: تکثیر آن از طریق بذر صورت می گیرد زمان کشت در بهار و پائیز می باشد کشت پائیزه که عملکرد بهتری دارد از اواخر تابستان و کشت بهاره از نیمه دوم اسفند ماه آغاز می شود. فاصله ردیفی ۴۰-۲۰ سانتی متر و عمق بذر ۳-۲ میلیمتر مناسب است در کشت ردیفی به ۲ کیلوگرم بذر خالص در هکتار نیاز است. برای سهولت در امر کاشت بذرها را با خاک اره یا ماسه بادی مخلوط می کنند .

برداشت:‌ بخش‌های مورد استفاده بابونه شامل سرشاخه‌های گلدار، گل و پیکر رویشی است. زمان برداشت وقتی فرا می‌رسد که مزرعه به ۸۰% گلدهی رسیده باشد، سرشاخه‌ها را از ۱۵ سانتی‌متری بالای سطح خاک می‌چینند. بعد از ۲۰-۱۰ روز دوباره گل جدید حاصل می‌شود. معمولا تا ۴ نوبت گل‌چینی صورت می‌گیرد. از هر هکتار حدود ۲ تن گل تازه یا ۶۰۰ کیلوگرم گل خشک و حدود ۳۰۰-۲۰۰ کیلوگرم بذر حاصل می‌شود. گل‌ها را بلافاصله پس از برداشت باید خشک کرد. تاخیردر خشک کردن گل سبب تغییر رنگ آن‌ها و در نتیجه سبب کاهش کیفیت اسانس می‌شود.

کاربردها: ضد التهاب، ضد نفخ، درمان زخم معده، ضد باکتری و قارچ، آرام بخش اعصاب ، ضد میگرن، ملین، مدر، اشتهاآور، التیام دهنده، اسانس آن بی حس کننده و ضدعفونی کننده است. اسانس بابونه در عطرسازی و برای معطر کردن غذاها هم کاربرد دارد. در صنایع آرایشی و بهداشتی به دلیل داشتن فلاونوئید که اثر مرطوب‌کنندگی دارد استفاده می‌شود. در صنایع بهداشتی از شامپو عصاره آن برای روشن‌تر کردن مو استفاده می‌شود و مو را پر پشت هم می کند.

لینک کوتاه شده صفحه جهت آدرس دهی: https://goldanetalaee.com/zvB6e